Interview Tekenkamer

De laatste tijd hebben we verschillende trappen & balustrades uit ons portfolio getoond. Wisten jullie dat de volledige productie van onze trappen in huis gebeurt? Een belangrijk onderdeel binnen de productie van een trap of balustrade is de tekenkamer.

Vandaag gaan we in gesprek met onze collega’s van de tekenkamer.

Kunnen jullie omschrijven waaruit het tekenwerk bestaat?

Kort gezegd: het uitwerken van een opdrachtomschrijving in tekenwerk. Als voorbeeld: Door de calculatie-afdeling is een trap inclusief balustrade verkocht. De inmeetgegevens worden aangeleverd bij de tekenkamer inclusief de wensen van de klant. Ons werk is dan om deze wensen uit te werken in een 3D model aan de hand van de (inmeet)gegevens. In 3D ziet de klant hoe de trap er uit komt te zien. Voor de productie van de trap worden 2D tekeningen gemaakt waarin maatvoeringen worden aangegeven in aanzichttekeningen. Ook worden de tekeningen in bepaalde bestanden gezet voor bewerkingen zoals snijden, zetten en dergelijke.

Hoe komen jullie aan de informatie wat je moet tekenen?

Dat verschilt per project. Het kan zijn dat de gegevens door Krepla zelf worden ingemeten, anders ontvangen we de inmeetgegevens. Het komt ook voor dat we ingestuurde tekeningen in DWG of een 3D model van het gebouw ontvangen waar de trap in moet komen te staan.

Vaak is het zo dat de calculatie een project verkoopt. Vervolgens wordt een opdrachtomschrijving gemaakt en deze gaat de organisatie in. Aan de hand van de beschikbare gegevens wordt het tekenwerk opgestart. De tijd per project is erg verschillend. Als het project volledig is uitgewerkt in 3D & 2D, gaat deze naar de inkoopafdeling. Zij kunnen dan de materialen inkopen. Daarna gaat de trap in productie.

Met welk tekenpakket tekenen jullie?
We werken met verschillende tekenpakketten op de afdeling. Zo gebruiken we onder andere HiCad en Tekla. HiCad is niet specifiek gemaakt voor de productie van trappen, maar er zitten wel koppelingen in. 

Angelien: Het werken met HiCad is iets dat ik geleerd heb bij Krepla, ik had hiervoor nog nooit met het programma gewerkt. Door een interne cursus, collega’s vragen en door te werken in het programma heb ik het snel onder de knie gekregen.

Wat maakt het tekenen van trappen en balustrades zo bijzonder?
Angelien:
Mijn grootste motivatie om te gaan werken bij Krepla was om mooie producten te kunnen maken. Het heeft veel raakvlakken met architectuur en elk project is uniek. De ene keer is het voor een bedrijf, de andere keer voor een particuliere klant. Je wilt realiseren wat de klant voor ogen heeft. Een trap is vaak een blikvanger in een gebouw. Je ontwerpt iets wat impact kan hebben en dat is erg bijzonder. 

Op welk project ben je het meest trots?
Angelien:
Ik heb niet zo zeer een specifiek project waar ik echt heel trots op ben. Omdat de daadwerkelijke productie bij Krepla zelf gebeurt, is het altijd een mooi moment dat je de trap die jij getekend hebt, de fabriek uit ziet gaan. Dat geeft erg veel voldoening. 

Jullie werken op de tekenafdeling, doe je nog meer dan alleen tekenen?
We tekenen vooral, maar soms helpen we bij het inmeten. Hierdoor wordt duidelijk waar de trap komt te staan, wat de afmetingen zijn en wat de daadwerkelijke maatvoering is. Het inmeten gebeurt meestal in de ruwbouwfase.

Met hoeveel externe partijen hebben jullie contact in het tekenproces en wie zijn dat?
Dat verschilt per project. Overleg gaat meestal via de aannemer, daarnaast ook wel met architect, constructeur. Bij particuliere opdrachtgevers lopen de contacten doorgaans via de bewoners zelf. 

Is er specifieke kennis nodig om trappen en balustrades te tekenen?
Er is geen specifieke kennis nodig, maar een bouwkundige achtergrond is handig en affiniteit is belangrijk. Angelien heeft aan de kunstacademie gestudeerd en hiervoor voor een jachtbouwer gewerkt. De enige overeenkomst was het materiaal. Het maken van trappen is veel verfijnder.

Zoals meerdere collega’s heeft Angelien het vak geleerd bij Krepla door middel van een interne cursus, begeleiding van een ervaren collega en door gewoon te doen. Enige kennis van de industrie waar je in werkt is belangrijk, zodat je op de hoogte bent van de termen die gebruikt worden. Het is een heel specifiek vak, maar door te werken in het programma, leer je het vak het snelst.

Waar zit de meeste uitdaging in het tekenwerk?
De detaillering bij het maken van een trap of balustrade. Net dat stuk inzicht ontwikkelen, waardoor je projecten verder kan verbeteren. Dat moet je echt ontwikkelen. Details in dit werk zijn erg belangrijk en oog voor detail is niet iets wat je makkelijk aan kan leren. Daarnaast kunnen alle technische termen die je te horen krijgt in het begin overweldigend zijn.

Zorgen voor een tevreden opdrachtgever is natuurlijk de prioriteit. Verder is de uitdaging om te zorgen dat het tekenwerk duidelijk is voor degene die er na ons gebruik van gaat maken, zoals de afdelingen inkoop, productie en natuurlijk montage. Hierdoor word je elke keer weer opnieuw uitgedaagd. De koppelingen moeten gemaakt kunnen worden en de onderdelen moeten passen.  


Interview Björn

We hebben jullie de afgelopen weken mooie projecten laten zien, maar graag delen we ook de mensen die deze projecten waar maken. Vandaag stellen we jullie voor aan Björn! Hij is net afgestudeerd voor zijn opleiding allround constructiewerker niveau 3 aan het Deltion College.


Krepla: Hey Björn, gefeliciteerd met je opleiding. Hoe ben je terechtgekomen bij je studiekeuze?
Björn:
Ja bedankt! Ik zat op het Vechtdal College en kwam daar in contact met verschillende takken van de industrie, zoals houtbewerking en metaalbewerking. Dat laatste vond ik vooral erg leuk om te doen, dus ben ik daarna verder gaan kijken en ben ik terecht gekomen op het Deltion, waar ik eerst niveau 2 heb gedaan en daarna niveau 3.

K: Hoe ben je terechtgekomen bij Krepla?
B:
Eigenlijk via mijn vader! Mijn vader heeft een aannemersbedrijf en kende Krepla. Ik moest voor school een leerbedrijf hebben, dus toen vond ik Krepla wel een interessant bedrijf om bij te werken. De eerste 3 jaar ging ik 2 dagen naar school en werkte ik 3 dagen. Het laatste jaar werd dit 1 dag school en 4 dagen werken. Ik werk er nu 4 jaar en dat bevalt nog steeds!

K: Goed om te horen! Wat maakt Krepla zo’n goed stagebedrijf?
B:
Vooral door de goede begeleiding en variatie qua werk! Omdat de werkzaamheden divers zijn kun je van alles wat meekrijgen, maar kun je ook dieper op de stof ingaan. Ik kon altijd bij mijn begeleider terecht voor vragen, maar ook bij de andere collega’s. Je kan altijd bij iedereen terecht voor vragen en advies. Er heerst echt een teamgevoel, waardoor je makkelijk met iedereen kan opschieten.

K: Nu we het toch over je stage hebben, wat heb je geleerd tijdens je stage en wat waren de uitdagingen?
B: Oh, echt heel veel. Zo heb ik veel geleerd over metaalbewerking en de machines die we gebruiken. Daarnaast heb ik mij ook bezig gehouden met lassen. Hier heb ik ook verschillende diploma’s voor gehaald. Je merkt ook dat je groeit. In het begin moest ik vaak bij de voorman komen voor uitleg en nu kan ik veel meer zelfstandig werken.
Vooral de technische projecten waren in het begin een uitdaging. Vooral grote trappen zijn lastig. Er komt een stuk meer bij kijken, niet alleen qua productie. Maar ook hoe je er voor zorgt dat alles stevig en veilig is. Hekwerk was ook een uitdaging. Daarbij was het vooral lastig om sneller te werken. Zo heb ik geleerd dat je efficiënter kan werken door eerst een mal te maken.

K: Zijn er ook dingen die je zijn bijgebleven?
B: Ja! Ik vond het tof dat ik ook mee mocht met de montage van gemaakte trappen. Daardoor maak je alles in het productieproces mee. Mijn allereerste grote trap die ik heb gemaakt vergeet ik nooit meer. Wat mij het meeste is bijgebleven is een aantal balkonhekken die ik heb gemaakt. Die staan hier in Ommen, als je daar langsrijdt geeft dat een trots gevoel. Die heb ik gemaakt!

K: Hoe zie je de toekomst voor je?
B: Oef, lastige vraag. Ik wil nog wel verder studeren, maar heb nog geen idee hoe of wat! Voor nu zit ik bij Krepla op mijn plek en heb hier nog genoeg te leren. Dus verder studeren binnen Krepla zou natuurlijk ideaal zijn!


Interview Michiel

De vorige keer hebben jullie Björn leren kennen, maar deze keer stellen wij jullie graag voor aan Michiel. Michiel is onlangs geslaagd voor zijn opleiding allround constructiemedewerker aan het Deltion College.

K: Hey Michiel, gefeliciteerd met je opleiding! Moet vast een goed gevoel zijn. Hoe ben je in aanraking gekomen met de techniek?
M: Bedankt! Ja zeker, ik ben blij dat ik nu mijn diploma heb. Ik heb hiervoor op het Vechtdal College gezeten en heb daar de opleiding techniek breed gevolgd. Hierbij maak je kennis met verschillende technische vakken, maar vooral metaalbewerking vond ik erg interessant. Daarom ben ik de opleiding allround constructiemedewerker gaan doen.

K: tof, leuk om te horen. Hoe ben je dan eigenlijk terecht gekomen bij Krepla?
M: Dat is wel een bijzonder verhaal haha. Eigenlijk via mijn vader. Hij werkt bij staalgroothandel IJzerleeuw in Zwolle en kent via zijn werk Krepla. Toen ik op zoek was naar vakantiewerk, ben ik heel brutaal op de fiets hier naartoe gereden en nu zijn we 3 jaar verder! Toen ik begon met mijn opleiding aan het Deltion College, moest ik een leerbedrijf hebben. Aangezien ik al bij Krepla vakantiewerk deed, was dit een logische stap.

K: Nu we het toch over school hebben, hoe zagen je dagen er uit?
M:
In de eerste jaren ging ik 2 dagen naar school en werkte ik 3 dagen. In het laatste jaar ging ik 1 dag per week naar school en werkte ik 4 dagen hier. Dat 4 dagen werken beviel erg goed! In het begin was het werken wel wennen, omdat je vroeg op moet en lange dagen maakt. Daar ben ik nu gelukkig aan gewend.

K: Dat snappen we heel goed. Wat heb je allemaal geleerd bij Krepla?
M: Heel veel eigenlijk. In het begin ken je alle termen die gebruikt worden niet en heb je weinig kennis van metaalbewerking. Als je daar op terugkijkt en nu ziet dat je zelf complete constructies in elkaar kan zetten, dat had ik niet verwacht. Daarnaast heb ik 3 lasdiploma’s gehaald, iets waar ik erg trots op ben. Ook merk ik dat ik veel socialer ben geworden door werken met collega’s.

K: Wat is je het meeste bijgebleven?
M: De allereerste grote trap die ik ooit gemaakt heb, dat was heel bijzonder! Ook heb ik een keer een balustrade mogen maken voor een particuliere klant. Ik heb zelf alle onderdelen samengesteld, gemaakt, alles gelast en mocht meehelpen tijdens de montage. De reactie van een tevreden klant, dat geeft een heel trots gevoel!

K: Begrijpen we heel goed! Tof dat je zoveel hebt mogen doen. Er zijn ook vast uitdagingen geweest, kun je daar meer over vertellen?
M:
In het begin vond ik het heel lastig om een werktekening om te zetten van theorie naar de praktijk. Ik hou van precies werken, dus was ik gelijk heel erg bezig met de details. Vooral het denken in grote stappen is dan belangrijk. Daar heb ik veel van geleerd.

K: Wat vond je van je stage en de begeleiding tijdens je stageperiode?
M: Erg goed! Er werd erg veel tijd genomen voor vragen die je hebt. Er is veel variatie in de werkzaamheden. Hierdoor verveel je, je niet snel. Gaandeweg ga je steeds zelfstandiger werken, maar de begeleiding blijft altijd goed. Ook kreeg ik de ruimte om zelf dingen te ontdekken. Zo begon ik met lassen op niveau 1, maar wilde ik graag naar niveau 2. Dit heb ik binnen Krepla kunnen doen. Ze staan hier erg open voor je eigen ontwikkeling.

Ik vind Krepla een van de betere stagebedrijven. Je krijgt tips over hoe je beter kan werken, maar krijgt ook te horen wat je fout doet. Alle collega’s willen je ook graag helpen. De band is goed. Het is een hecht team. Ik heb veel kunnen sparren met collega’s waardoor je meer leert en sneller kan werken.

K: Laatste vraag: hoe ziet je toekomst er uit?
M: Dat is een lastige vraag. Ik heb echt nog geen idee wat ik in de toekomst wil doen, maar ik zie mijzelf wel een lange tijd werken bij Krepla. Ik heb het hier erg naar mijn zin en heb nog genoeg te leren. Ik wil graag nieuwe vaardigheden leren en nieuwe technieken onder de knie krijgen. Uiteindelijk zou ik mij willen specialiseren, maar waar in weet ik nog niet. Ik wil ook nog graag mijn diploma rvs TIG lassen halen.

Altijd op de hoogte zijn?

Volg ons via onze social media kanalen.

© 2024 Krepla Industrieel | Design